Seneste trafiktal for CPH:
April > 2.419.452 +5,6%    
Marts > 2.279.244 -0,2%  
Februar > 1.983.286 +1,9%  
RSS
Spanair konkurs og stopper alle flyvninger til København (Opdateret) Print Email
Publiseret af Administrator   
Fredag, 27 Januar 2012 23:52

Det tidligere SAS ejede spanske flyselskab, Spanair, har fredag aften indgivet konkursbegæring, noget som samtidig betyder at alle flyvninger indstilles fra midnat fredag aften.

Konkursen kommer efter at Qatar Airways i går trak sig fra forhandlingerne om at købe 49% af Spanair, hvilket var selskabets eneste overlevelsesmulighed efter at den catalanske regering havde taget beslutning om ikke at skyde yderligere kapital i selskabet.

Spanair´s hjemmeside er allerede taget ned, og erstattet af information om at selskabet har suspenderet sine flyvninger:

"Spanair advises today, the 28th January 2012, that the airline has suspended operations. Due to these exceptional circumstances all our flights are canceled"

Desuden informerer Spanair om hvordan passagerne med billetter til selskabet skal forholde sig. Spanair kan f.eks. oplyse at der indgået en aftale med Iberia, Vueling og Air Europen, som betyder at personer der skulle have rejst indenfor de kommende 3 døgn, kan købe en billet til en specialpris på 100 Euro, hvis det drejer sig om internationale rejsende. For indenrigsrejser i Spanien er prisen 60 Euro.

Grundet den tætte relation til SAS, har Spanair været ganske stærkt repræsenteret i det skandinaviske marked. Selskabet fløj således frem til i går to gange dagligt mellem København og Barcelona, samt en gang dagligt mellem København og Madrid. Hertil kommer en ugentlig afgang mellem København og Malaga i sommersæsonen. Udover København fløj Spanair også to gange dagligt til Stockholm fra Barcelona, ligeledes som selskabet har stået for en lang række charterflyvninger fra Skandinavien til Spanien.

Spanair's konkurs er derfor et hårdt slag for flytrafikken mellem Skandinavien og Spanien, hvor mange danskere allerede denne weekend bliver ramt og må erkende at deres planlagte rejse til Spanien ikke bliver til noget i denne omgang.

I skrivende stund er der ikke nogle konkrete meldinger om aktører der vil øge sine flyvninger mellem Skandinavien og Spanien, men umiddelbart virker det mest oplagt at Star Alliance partneren SAS, Norwegian eller Vueling evt. vil erstatte noget af den kapacitet som forsvinder med Spanair's konkurs. I særdeleshed Barcelona bør være interessant for disse selskaber, da Spanair med sine to daglige flyvninger indtil videre har været den største operatør på ruten.

Her i vintersæsonen er Norwegian således den eneste anden operatør udover Spanair, der tilbyder direkte flyvninger mellem København og Barcelona. Norwegian har dog kun fire ugentlige flyvninger på ruten, og udbyder derfor betydelig mindre kapacitet sammenlignet med Spanair. Det må derfor forventes at nogle aktører allerede i løbet af weekenden, vil melde sig på banen for at erstatte Spanair's kapacitet.

For SAS betyder konkursen samtidig en nedskrivning på 1,7 milliarder svenske kroner, som relaterer sig til selskabets tidligere ejerskab af Spanair. Dog meddeler SAS her til aften at den såkaldte likviditetsmæssige effekt er begrænset til 2-300 millioner svenske kroner. SAS ejer fortsat 10,9% af det spanske flyselskab, men værdien af aktieposten var allerede nedskrevet til 0 kroner.

Foto: SilverWingsPix

 

 

Kommentarer

Jens F 2012-01-28 01:52 #1
Iflg. spanair.es er det Air Europa og ikke Air Berlin, der er lavet en aftale med, foruden Iberia og Vueling.
CPHtraveller 2012-01-28 12:03 #2
Hej Jens,

Du har ret - det er ikke Air Berlin men Air Europe Spanair har indgået aftale med. Det er nu rettet i artiklen.

En række selskaber (såsom Ryanair) tilbyder dog på eget initiativ ombytning af Spanair biletter til en favorable pris.

Mvh
CPHtraveller

Skriv kommentar

Din kommentar vil først fremgå når den er blevet godkendt af CPHtraveller.

Vi forbeholder os ret til at afvise kommentarer uden videre begrundelse.

Sikkerhedskode Opdater